İçerikte Neler Var?
E-Tebligat Nedir? UETS nedir? 2025
UETS, 7201 sayılı Tebligat Kanunu değiştirilen 7/a maddesine göre PTT A.Ş tarafından kurulan, işletilen ve güvenliği sağlanan sistem Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) olarak adlandırılır.
e-Tebligat, Tebligat Kanunu’nda belirtildiği üzere yetkili tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak değiştirilemez bir şekilde Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi(UETS) yoluyla alıcılarına iletilmesidir.
E Tebligat Adresi Zorunlu Mudur?
15 Mart 2018 tarihli ve 30361 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanan 7101 sayılı «İCRA VE İFLAS KANUNU VE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN» doğrultusunda, 11/2/1959 tarihli 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 7/A maddesi değiştirilmiştir.
Söz konusu kanunun;
MADDE 48 – 7/a- Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
5018 sayılı Kanunda tanımlanan mahallî idareler.
Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
Kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları, müessese ve işletmeleri.
Sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıklar.
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları.
Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
Noterler.
Baro levhasına yazılı avukatlar.
Sicile kayıtlı arabulucular ve bilirkişiler.
İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; adli ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim.
Birinci fıkra kapsamı dışında kalan gerçek ve tüzel kişilere, talepleri hâlinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.
Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanun’da belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.
Bu Kanun uyarınca yapılan elektronik tebligat işlemleri, Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi tarafından kurulan ve işletilen Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi üzerinden yürütülür. Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi, sistemin güvenliğini ve bu sistemde kayıtlı verilerin muhafazasını sağlayacak her türlü tedbiri alır.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.
UETS İle Yapılan Tebligatlar Fiziki Tebligattan Farklı Mıdır?
Günümüzde resmi kurumlar tarafından firmalara ve şahıslara UETS üzerinden tebligatlar (dava dilekçesi, icra ödeme emri vb.) gönderildiği ve bu tebligatların muhattabı tarafından bilgilerinin olmaması sebebi ile hak kayıplarının yaşanmaktadır. Herhangi bir hak kaybı yaşanmaması için UETS hesapları düzenli olarak kontrol edilmelidir.
E-Tebligat Adres ve Şifreleri Nasıl Alınır?
e-Tebligat adres ve şifreleri PTT’nin Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) üzerinden veya PTT’ye direkt başvurarak ya da e-devlet üzerinden alınabilir.
UETS Delil Midir ?
Tebligatın; tebligatı çıkaran merciden Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) tarafından teslim alındığına, muhatabın elektronik tebligat adresine teslim edildiğine, okunduğuna ve usulen tebliğ edilmiş sayıldığına dair üretilen ve elektronik sertifika ile imzalanmış kayıtlardır.Mahkemece delil sayılır.
Göndericinin zaman damgasını taşıdığı için fiziki ortamda yapılan matbu tebligatlar ile aynı geçerlilik ve hukuki sorumluluğu taşıyan bildirimler; tebligatın muhatabın tebligat adresine ulaştığına, okunduğuna ve yasal olarak tebliğ edilmiş sayıldığına dair delil niteliği taşır. Göndericinin elektronik imzası ile imzalanması ise üst düzey güvenlik unsurları barındırır.
E-Tebligat Adresine Düşen Tebligattan Nasıl Haberdar Olunur?
Elektronik tebligat adresine elektronik tebligat mesajı ulaştığı konusunda bilgilendirilmek isteyen muhatap, elektronik posta adresi veya kısa mesaj alma özelliği olan bir telefon numarasını UETS hesabında tanımlar ve doğrular. Bu bilgiler PTT Merkezlerine gidilerek de güncellenebilir. Bilgilendirmelerin herhangi bir nedenle yapılamamış veya geç yapılmış olması, tebligatın geçerliliğini etkilemez.Bu husus da göstermektedir ki e tebligat adresi olanlar sık sık gelen tebligatları kontrol etmelilerdir.

E-Tebligat Adresine Gelen Tebligatlar Kaç Gün Sonra Tebliğ Edilmiş Sayılır?
Elektronik yolla yapılan tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda kanunen yapılmış sayılır.E tebligat alıcısının e tebligatı ne açtığı da e tebligat mazbatasında gözükmekte olup açma zorunluluğu da bulunmaktadır. Kanunen 5. gün okunmuş sayılı ve yasal süreler işler yani yasal süre +5 şeklinde süre hesaplanabilir.
e-Tebligat Adresi Alma Zorunluluğu Bulunan Kimlerdir?
30617 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan elektronik tebligat yönetmeliğine istinaden, PTT’den UETS adresi alıp elektronik tebligat yapmakla yükümlü kurum ve kişiler aşağıdaki gibidir:
- Mahkemeler, idare mahkemeleri gibi adli kurumlar
- Merkezi yönetimdeki bakanlıklar, genel müdürlükler gibi kamu idareleri
- Özel bütçeli kuruluşlar, düzenleyici kurumlar (örneğin, BDDK, RTÜK)
- Sosyal güvenlik kurumları (SGK gibi)
- Vakıf üniversiteleri
- İl özel idareleri, belediyeler, köyler
- Baro, noter gibi kamu ve özel hukuk tüzel kişileri
Daha fazla makale için tıklayınız.
İcra Yoluyla Taşınmazların ve taşınırların Satışı Nasıl Yapılır?